Biserica Sfantul Gheorghe din Sombor

Construita la anul 1761 , azi considerata un monument al culturii de o foarte mare importanta.

Lacasul a fost zidit pe locul unei biserici mai vechi, deoarece dupa eliberarea de sunb Turci municipiul primeste statut de oras liber si situatia economica incepe sa infloreasca.

Biserica cu o nava, absida, in stil baroc, neo-classic si rococo si cu o fatada decorativa, a fost pictata in 1771 de catre maestrii Teodor Kracun (Craciun), Jovan Isajilovici, Lazar Serdanovici si Pavle Simici.

Turla biserici a fost ridicata in 1790.

In biserica este inmormantat baronul si capitanul granicer Jovan Janko Branković (pe la anul 1675-1734), precum si episcopal districtului de Backa Jovan Jovanović (aroman), ucenic al mitropolitului de Timisoara, Vikentije Jovanovici Vidak (vezi Eparhia Macedonia, familia de prelati Vidak) .

Lucrarile de conservare si restaurare au fost facute intre anii 1959–1960, apoi in  1966, 1980 si 1987.

O alta biserica din Sombor este si Sfantul Ioan

Sombor_orthodox_church2
Sursa

5 răspunsuri

  1. […] Biserica Sfantul Gheorghe din Sombor […]

  2. […] identic Biserica din Sombor si Jovan […]

  3. […] strada au trait urmaoarele familii: Rajković, Konjović, Radosavljević, Kovačić, iar dupa biserica Sfantul Gheorghe, familiile Teofanović, Atanacković, Mihajlović, Zombori, Ambrozović, Mareković, Peak, […]

  4. […] Articole unde pictorul este amintit: Unu si Doi […]

  5. […] În timp ce vizita eparhia, el a murit la 12 aprilie 1805 la Sombor și a fost înmormântat în biserica Sf. Gheorghe din Sombor. […]

Lasă un comentariu