Domnitorul Tari Romanesti Leon Tomșa

Inainte de a trece sa traduc despre acest Voievod si Domnitor din limba Engleza in limba Romana, trebuie mai intai sa-mi exprim indignarea si totodata sa-mi pun intrebarea, cum e posibil ca pe Wikipedie, internet, date despre acest stapan al Tari Romanesti sa fie aproape inexistente in limba romana ci doar in engleza, de parca acest domnitor ar fi stapanit in Anglia, nu in Valahia?! Fac apel catre cei care umbla cu minciuna si cauta sa ascunda adevarata fata a istoriei, ca minciuna are picioare scurte si atrage asupra lor toti demoni si dracii. Adevarul, este cel care ne scapa de toate relele caci dracii ne putand sa-l suporte, sant nevoiti sa fuga si sa se indeparteze de cei ce umbla in Adevar! De aceea va indemn sa nu va construiti istoria pe minciuni!

Linkul de pe Wikipedie in limba romana si linkul in limba engleza

Domnitoeul mai este cunoscut si cu numele de Leon Vodă („Leon Voievodul”) sau Alion, a stapanit in Valahia intre octombrie 1629 si iulie 1632. El a sustinut ca este fiul si urmasul lui Ștefan IX Tomșa, dar in general a fost identificat ca fiind de origine Greaca (Armano-Vlaha). A ajuns sa puna mana pe tron cu ajutorul Turcilor.

Fiul lui Leon, Radu Tomsa, a acordat privilegii “Grecilor”, adica Aromanilor fugiti din Pogoniana, localitata din Epir: “Unul dintre domnitorii foarte permisivi din acest punct de vedere (cointeresat el însuşi în susţinerea financiară a domniei) era chiar Radu Leon, cel care recunoştea şi acorda unele privilegii şi ctitorilor greci fugiţi din Pogoniana, localitate din Epir, împământeniţi la noi…” – “Schitul-Roata-Catunu-Monografie”

<<… Regimul a fost amenințat de o rebeliune centrată pe Oltenia, condusă inițial de Ban Aslan, mai târziu de Matei Basarab. Deși adesea descrisă ca o mișcare anti-greacă, grecii și românii se luptau pe ambele părți.

În a doua parte a domniei sale, Leon a devenit mai conciliator, acordând privilegii fiscale masive clasei administrative, clerului și, selectiv, iobagilor. Domnitorul a emis, de asemenea, o interdicție asupra imigrației grecești…și a făcut ca străinii să fie supuși impozitării, consolidând în același timp reguli speciale împotriva integrării sociale a convertiților musulmani. Astfel de măsuri nu au reușit să-i convingă pe rebeli boieri, care au organizat o invazie a Țării Românești de peste graniță, în Principatul Transilvaniei. Au reușit să ocupe Oltenia și au amenințat Bucureștiul, dar au fost condamnați de Leon în august 1631. Aslan a abandonat cauza, în timp ce Matei a continuat cu complotul din Transilvania. >>

În ultimele luni, Leon, convins că a reusit sa invinga pe rebeli, se dedica artei religioase si construieste biserica Slobozia, renoveaza mănăstirea Viforâta. <<Contribuția sa, sa extins și asupra temelor, și a fost unul dintre primii valahi care au sponsorizat pictura…în stil occidental…

Biserica Slobozia
Biserica Slobozia

El a fost însă înlăturat de Sultanul Murad IV; viața sa ulterioară și data morții sunt necunoscute. În anii 1664, presupusul său fiu, Radu Leon, sa urcat la tronul valah și, inițial, a urmărit și linia helenofilă. După un conflict extins cu familia Cantacuzino, el a fost forțat să reinstituie interdicția lui Leon și, ca și Leon, a fost în cele din urmă înlăturat….>>

Putine date sant cunoscute despre acest domnitor, unii autori sustin ca era de origine Grec din Istambul, iar altii ca ar fi fost doar pe jumate Grec.

După cum remarcă Rezachevici, în 1630 Divanul lui Leon cuprindea patru greci, inclusiv Postelnic Alexandri și Paharnic Balasache Muselim, patru români și un  albanez Miho, fratele celebrului Leca Racotă. Printre cei mai importanti curteni se afla si Vistiernicul Necula Catargiu (Aroman).

Revolta lui boierului Aslan

Majoearile de taxe si impozite au epuizat tara, iar tensiunile intre boieri s-au intensificat 1629.

Astfel, o seria de rebeliuni și revolte au inceput din octombrie 1630, când Aslan, destituit Banul din Oltenia, a condus boierii locali în revoltă deschisă, urmărind sa il inlature pe Leon si sa puna mana pe tron….Aslan a fost el însuși grec pe partea tatălui său…Olteanul Matei Basarab, fostul Aga în forțele militare muntenești, ia oferit lui Aslan o susținere semnificativă…

O parte din boieri au trecut in Transilvania cautand sustinere pentru al inlatura pe Leon de la putere.

Rákóczi era interesat de insurecția planificată, primind fugarii la curtea sa din Feyérvár (Bălgrad). El spera să folosească boierii ca negociatori ai unei alianțe între țara sa și Imperiul Otoman. Prin Rákóczi, Aslan a putut contacta pe Abaza Mehmed Pasha. Totuși, unii dintre rebelii au fost intimidați de amenințările lui Leon de confiscare a terenurilor și au început să se întoarcă din Transilvania; Leon le-a emis conduceri sigure sau „charti de pacificare” . În mod asemănător, ia iertat pe unii iobagi deținuți de Jiblea și Spinu, în schimbul protecției lor pentru comercianții transilvăneni, care încă mai furnizau frânghii minelor de sare din Oltenia. În mai 1631, în fața dispariției unei întregi comunități de servitori de la Tutana, el a făcut o scutire de la vechea sa hotărâre….

Leon pentru ai atrage pe boieri de partea sa ia iertat de pedeapsa capitala si a dat ordin ca toti Grecii “cei rau voitori” din Constantinopol sa fie expulzati din Valahia.

In august 1631, boierii lui Aslan au fost invinsi la Beilicul, in partea de sud a capitalei.

Rebelii au avut de suferit mai multe pierderi, precum: Preda „Floricoiu” de la  Cepturoaia, care a fost omorat, Armaș Pușa (sau Nușa) a fost prins, mai multi mercenari din Transilvania, Preda Brâncoveanu, Pătrașcu Boul si Nedelcu Boteanu.

Aslan a mai rezistat o vreme la Tismana, dupa care a trebuit sa se refugieze inapoi in Transilvania.

In cinstea victoriei sale, Leon construieste biserica Slobozia din Bucuresti, pe care o inchina Sfantului Gheorghe.

<< Potrivit lui Iorga, acest nou regim de scurtă durată sa dovedit foarte nepopular, iar sfarsitul sa încheiat odată cu revenirea lui Matei Basarab cu ajutorul lui Abaza și a lui Rákóczi, care intrau în Oltenia prin orașul său de vest, Orșova. Matei a fost imediat urmat de masa boierilor de la curtea lui Radu Iliaș. Din acest grup, Mihai Coțofeanu a ajutat forța de intruziune să preia controlul asupra Buzăului; Barbu Brădescu a fost numit Paharnicul lui Matei, comandând o parte din trupele sale. Ghiorma Alexanu și Nedelco Boteanu au dispărut, de asemenea, fiind primiți la curtea lui Matei. Pe 25 octombrie (5 noiembrie), la Plumbuita sau Obilești, la est de București, Matei a câștigat o victorie decisivă și a luat tronul pentru sine. Greceanu a fost ucis în ciocniri, în timp ce Miho Racotă a fost dus în exil; Boul și Catargiu au plecat în Moldova, nu se mai întorc niciodată. >>

In 1664, dupa luptele dintre Cantacuzini si boierii lui Băleanu, tronul Valahiei il preia Radu Leon, fiul lui Leon Tomsa.

2 răspunsuri

  1. […] marginalizat pe vremea lui Radu Leon, Leurdeanu a fost judecat de Antonie Vodă in 1669. Mai tarziu va fi reabilitat de Grigorie Ghica […]

  2. […] gest a ajuns la Istanbul, iar sultanul a hotărât înlocuirea lui Constantin Movilă cu Ștefan Tomșa al II-lea. Elisabeta a fost nevoită să se retragă cu întreaga familie în cetatea Hotinului. […]

Lasă un comentariu