Biserica romaneasca din Ratisor

Satul este situat in apropiere de Varset, iar biserica inchinata Sfantului Nicolae se considera un monument al culturii de o mare importanta.

Biserica romaneasca din Ratisor este amintita pentru prima data la anul 1763. Lacasul de cult a avut de suferit pe timpul razboiului intre Austria si Turcia din 1788, astfel ca renovarea s-a facut intre anii 1796 si 1797.

O parte din iconostas se considera ca a fost realizat de pictorul Simeon Jakšić din Biserica Alba, dupa 1788, iar tronul pictat in ulei pe lemn, icoanele de perete si usa regala, realizate de pictorul Gheorghe Diaconu (Georgije Đakonović), din Veliko Srediste, la anul 1763.

Tatal lui Gheorghe Diaconu, era Vasile Aleksijevici, contemporan al cunoscutului pictor Nedeljko Popović si Grigore Ranite, care impreuna cu inca 50 de familii din Oltenia emigreaza si se stabilesc la Veliko Srediste, in apropiere de Varset la anul 1736. Vasile Aleksijevici a slujit ca diacon la manastirea Tismana, datorita carui fapt era numit adeseori Vasile Diaconu. Stabilindu-se in localitatea Veliko Središte, a intemeiat acolo un atelier de pictura, unde au invatat sa picteze apoi si fii sai. Se considera ca Vasile a avut patru copii. Eustahie care a ajuns preot, iar ceilalti frati, Gheorghe, Dimitrie si Petru au continuat sa se ocupe cu iconografia, devenind zugravi iconari, asemeni tatalui lor.

Cel mai important iconar dintre frati era Gheorghe Diaconu (Georgije Đakonović), nascut pe 29 aprilie 1736 la Veliko Središte, care a pictat si unele icoane ale biserici Bunavestire din Alibunar (biserica sarbeasca).

Lucrarile de conservare ale biserici din Ratisor s-au efectuat in 1961.

Rumunska_pravoslavna_crkva_u_Ritosevu

Biografie:

 – Pavle Stanojevici, Primedebe na likovnu enciklopediju Iugoslavije
si
Odabrana poglavlja zborni

Sursa

2 răspunsuri

  1. […] iconostas care dateaza de la anul 1755, apartine zugravilor Nedeljko si Serban Popovici, a caror opere sunt pastrate si in palatul episcopal din Varset. Nedeljko […]

  2. […] (Georgije Đakonović), nascut pe 29 aprilie 1736 la Veliko Središ, care a pictat si biserica din Ratisor. Tatal lui Gheorghe Diaconu, era Vasile Aleksijevici, contemporan al cunoscutului pictor Nedeljko […]

Lasă un comentariu